joi, 10 aprilie 2008

Îmi place

Sunt în plină răvăşire, inevitabilă având în vedere moartea recentă a unui om apropiat. Mă frământă bănuiala că oamenii mai mor din când în când ca să facă loc celor vii şi să îi ajute să îşi găsească locul. Poate nu e aşa, însă simt că ar trebui să învăţăm din vieţile şi morţile celor care nu mai sunt. Şi nu în ultimul rând, din viaţa oamenilor de lângă noi.

Şi pentru că se cerea un şiretlic de aducere a bunei dispoziţii, m-am hotărât să văd ce mai îmi place în ultima vreme. În primul rând, îmi place de mine când nu fug prin Bucureşti, ci merg alene. Doamne, ce mai îmi place de mine când fac asta! Apoi, îmi place zâmbetul unei fetiţe din familia mea. Cu adevărat, renaşti când te uiţi în ochii unui copil fericit. Mai îmi place de doamna Marie-Rose Mociorniţa. Respect atitudinea ei demnă lipsită de patetism şi opiniile ei sincere şi brave. Îmi place liliacul înflorit şi soarele adevărat.

Îmi place primăvara care ne-a luat în primire şi îmi place de mine în primăvară.

Îmi place doamna Eugenia Vodă – păcat de bulversarea valorilor din ţara noastră care nu îi acordă locul pe care îl merită. Îmi place carisma ei, liniştea din privire, vorba inteligentă, întrebările ei bine puse şi îmi plac oamenii invitaţi de ea în emisiune.

Îmi place să mă joc cu cuvintele, să le arunc, să mă opintesc să le prind, să cad fugind după ele, să mă ridic triumfătoare. Îmi place să scriu despre oameni, deşi momentan sfârşesc prin a scrie mereu despre mine.

Îmi place îngheţata – nu cea pe care a servit-o Bush – ci cea care mă provoacă la concentrare asupra unui singur lucru: mâncatul ei.

Îmi place când mi-e dor de anumiţi scriitori. Ieri aşa mă luase o nostalgie după Hemingway, după fraza lui scurtă, dar plină, după tragismul lui curajos, după Parisul lui efervescent. Îmi place să ating obiectele ca să mă simt aproape de ele. Îmi place să îmi văd din întâmplare chipul în vreo vitrină.

Îmi place picătura de apă de pe botul motanului meu. Îmi place să cânt la mustăţile lui şi să îl aud cum toarce. Îmi place să urmăresc mersul graţios al felinelor, proprietate personală. Îmi place să admir varietatea animalelor, proprietate a lumii.

Îmi place să vorbesc cu oamenii şi să aflu atâtea lucruri. Îmi place să îi ascult. Îmi place să îi văd în cea mai bună lumină a lor. Îmi place să le cunosc poveştile şi să le simt sufletul.

Îmi place să citesc poezie, deşi mi-am mai pierdut răbdarea şi starea.

Îmi plac simbolurile, ritualurile, obiceiurile. Îmi place cafeaua tare dimineaţa – e ritualul meu de întâmpinat ziua.

Îmi place ideea de Dumnezeu şi mai ales de Isus. Vă daţi seama ce om cu adevărat extraordinar a fost el?

Îmi place trecerea timpului. Deocamdată.

5 comentarii:

Vetrix spunea...

Ce zici de pufuleti, sau de niste prajituri bune, sau de ciocolata "griliaj"? Mmmm... mie-mi lasa gura apa oricare dintre ele :)

Cuzubella spunea...

O, da, uitasem că îmi place să devorez pufuleţi şi floricele cu caramel.

R.A.Muresan spunea...

Am ajuns pe blogul tau dind cautare pentru 'Sofia Ionescu', dupa ce am vazut emisiunea Eugeniei Voda. Daca ai urmarit cu atentie genericele, ai putut observa ca emisiunea a fost de fapt o reluare in memoria doamnei Sofia Ionescu-Ogrezeanu care a murit de curind.
De asemenea, prezenta cuvintului 'disectie' din titlu m-a facut sa accesez mai departe link-ul catre blog.
Mie Eugenia Voda imi pare a fi cel mai bun om de televiziune (roman) din perioada moderna de dupa 1990. E drept, asistam de multi ani la instapinirea unui desert televizual si s-ar zice ca nu-i mare lucru sa fii bun acolo unde cei mai multi "profesionisti" isi propun din capu' locului sa esueze. Insa optiunea caracterizeaza adesea oamenii si trebuie sa tinem seama de asta.
Daca doresti sa revezi emisiunea dedicata primei romance medic de neurochirurgie -- printre primele chiar si in lume --, o poti face aici

Cuzubella spunea...

Dupa cum ai vazut deja, blogul meu nu are legatura cu medicina, ci mai degraba cu descoperirea si analizarea oamenilor din jur pornind de la mine.

Multumesc pentru link, adevarul este ca imi propun de multa vreme sa revad alte emisiuni Profesionistii pe care le-am ratat si odata cu ele am ratat si intalnirea cu oamenii de calitate intervievati de Eugenia Voda, oameni de care am asa multa nevoie. Voiam sa-i sugerez sa scoata un DVD, insa nu am gasit nicio adresa de mail sau internet. Spre surpriza mea, pe site-ul Televiziunii Nationale nu apare la rubrica vedete. Degeaba am cautat-o la litera E, la litera V, am incercat si la D de la doamna, se pare ca ea nu este o vedeta. In schimb, oricine poate sa afirme fara sa ii fie teama ca exagereaza ca e un adevarat profesionist. Printre putinii, de altfel.

R.A.Muresan spunea...

Daca doresti sa-i scrii Eugeniei Voda o poti face la adresa profesionistii@tvr.ro
Colectionez emisiunile ei; la sfirsitul unora dintre ele e data aceasta adresa de email.