joi, 15 noiembrie 2007

Adevarul si numai adevarul









Ce faci cu adevarurile care nu iti plac despre tine? Le iei frumos si le ascunzi adanc sa nu te mai intalnesti cu ele. Dar ce te faci cand se intampla ceva si toate aceste adevaruri se reactiveaza? Ai o reactie necontrolata fata de oamenii care te imping la metrou si iti zici in sinea ta: nu, eu nu sunt asa. Corect ar fi sa spui: nu, eu nu vreau sa fiu asa.

Sunt convinsa ca vi s-a intamplat si voua si poate a fost cauza unor crize majore de identitate. Ca orice in viata asta, nimic nu e asa de negru cum pare, nici macar seful meu indian. In loc sa innebunesti refuzand sa fii intr-un anumit fel, mai bine te asezi frumos, scoti o foaie de hartie si iti faci un inventar personal. Daca nu stii de unde sa incepi, poti apela la diverse teste psihologice cunoscute pentru eficienta lor. Le gasesti in patria Google fara prea mare efort. Va dau aici un link: http://www.rileyguide.com/assess.html. Sa nu va speriati ca sunt destul de multe, de la cele care testeaza personalitatea pana la cele care va investigheaza interesele.

Totusi, adevaratul inventar e cel realizat de tine. Intoarce-te pe toate partile. Examineaza fiecare trasatura. Lamureste orice dubiu despre tine. Esti convins ca esti intr-un anumit fel, dar daca intre timp te-ai schimbat si nici macar nu ti-ai dat seama fiindca ai ramas fixat in parerea pe care o aveai despre tine si pe care nu ai mai actualizat-o din diverse motive? Daca vrei sa faci totul ca la carte si ca sa merite efortul, ar fi bine sa iei in calcul patru mari categorii: personalitatea, valorile, interesele si abilitatile tale. Nu ai cum sa dai gres daca iti faci o lista sincera la fiecare. Plus, mai poti face o deosebire intre ele: existente si dezirabile. Iti pot oferi modelul pe care il folosesc eu ca punct de plecare: http://docs.google.com/Doc?id=dfrkg25q_1gnfw34. Acest inventar este harta la care te vei raporta sa vezi unde esti si unde vrei sa ajungi. E o harta vesnic in schimbare, pentru ca ideal ar fi sa o revizuiesti periodic. Astfel, vei vedea cum ai progresat si vei fi in linie cu noile aspiratii. In fond, fiecare varsta vine cu prioritati diferite si tocmai de-aia e bine sa tii pasul cu ele. Ca sa te poti bucura de viata ta indiferent de moment. Si, mai ales, ca sa nu te trezesti disperat la 30 de ani sau, si mai rau la 50, si sa fii amar cu tine si cu ceilalti. De ce sa nu-ti faci viata mai usoara daca poti?

Niciun comentariu: