luni, 15 martie 2010

De ce ne dorim lucruri?

În principiu, pentru că ceilalţi au. Ca să fiu mai exactă, fiindcă oameni de vârsta şi cu pregătirea noastră au. Ba mai mult, fiindcă oameni mult mai tineri decât noi şi cu mai puţină pregătire decât a noastră au.

Nicio secundă nu ne întrebăm dacă ce şi-a cumpărat Popescu ne va face la fel de fericiţi ca pe el. Sau dacă avem acelaşi sprijin financiar ca şi Popescu, gen salariu mare, ajutor părinţi. Nu, noi vrem casa lui Popescu, maşina lui Popescu, vacanţa lui Popescu, chiar şi cu riscul deteriorării propriei vieţi prin incapacitatea de a susţine asemenea costuri.

Nicio secundă nu ne întrebăm ce vrem noi de fapt, ce ne face pe noi fericiţi.

Şi este şi normal în condiţiile în care aproape în fiecare zi suntem întrebaţi ce funcţie avem, ce salariu, dacă avem casă sau maşină, unde o să ne petrecem concediul şi alte întrebări al căror răspuns ne obligă să vrem mai mult, să muncim mai mult, să obţinem mai mult.

Eu nu zic că e greşit să ne dorim lucruri, ci doar că e greşit să fim judecaţi în funcţie de ele. De genul, nu stau de vorbă cu Ionescu, că el nu e nici măcar manager. Şi nu zic că e greşit să muncim să obţinem ceea ce ne dorim, ci doar că poate nu ar trebui să facem asta cu preţul sănătăţii noastre, al prietenilor sau al familiei.

Singura soluţie pe care o văd este să investim în noi prin educaţie formală şi informală, astfel încât să fim mai puternici şi mai detaşaţi de posesiunile materiale.

4 comentarii:

Curticapean Calina-Maria spunea...

şi atât de multă dreptate ai.. !

Anilei spunea...

CHIAR CA AI FOARTE MULTE DREPTATE!

Mihai spunea...

deci gandirea...nu zic blogul...ca defapt tu-l scrii este superba, esti foarte tare sincer, Eminescu asta..te-a inspirat banuiesc si te-a "educat" prin poeziile lui..un sfat adauga la design->un obiect ce se numeste "persoane interesate". Cu stima Mihai Balta

beniamin spunea...

Atâta vreme cât un parlamentar ca Bou(hâc!)reanu întreabă o grevistă a foamei aflată în a 60-a zi dacă are...studii superioare, nu putem vorbi de asanare morală. Că ai dreptate, e una, dar că rămâi cu ea în mână, e alta...