vineri, 14 ianuarie 2011

Puterea prezentului

To be free of time is to be free of the psychological need of past for your identity and future for your fulfillment. Eckhart Tolle

Este la modă acum în toate cărțile de autodezvoltare să fim sfătuiți să trăim în prezent. De fapt, cred că a fost la modă în toate epocile în care omenirea a cunoscut un progres remarcabil din punct de vedere economic și cultural. A se vedea dictonul latin Carpe diem.

A trăi în prezent pare cel mai simplu și mai firesc lucru pe care să-l facem. Dar dacă vă opriți un pic și vă analizați gândurile care vă trec chiar în acest moment prin cap veți vedea că parte din ele sunt orientate spre trecut și parte din ele spre viitor, prezentul fiind perceput ca un fel de obstacol între cele două.

Seria aceasta de impresii a pornit în timp ce citeam cartea lui Eckhart Tolle A New Earth. Cartea este mediocră, după părerea mea, poate și fiindcă mai citisem pe această temă, poate și fiindcă aveam așteptări foarte mari. Însă m-a pus din nou pe gânduri cum să fac să mă bucur de fiecare clipă a prezentului, dat fiind incertitudinea viitorului.

Astfel am realizat că există două situații de viață în care ființa umană reușește, deși mai corect ar fi, ar putea reuși, să trăiască în prezent: când te confrunți cu spectrul morții din cauza unei boli sau unui accident și când ai grijă de un copil mic. Nu toată lumea care se regăsește în aceste două ipostaze are capacitatea de-și aduna toate forțele pentru a face față situației și aici avem exemplul mamelor crizate care își terorizează copiii cu reproșuri, țipete și chiar și violență fizică. Acele femei nu au putut să își însușească noua identitate de mamă și să se bucure din plin de ea. Ele au rămas suspendate în trecut când poate aveau o slujbă interesantă sau, oricum, viața lor se desfășura altfel, și se gândesc cu groază că viitorul lor va însemna doar schimbat de scutece și hrănit copilul.

Când ai grijă de un bebeluș descoperi că nu mai ai timp să lâncezești în trecut și nici să proiectezi prea multe pentru viitor. El îți solicită atenția acum: îi este foame acum, este bolnav acum, are nevoie de nu știu ce acum, și tu ești singura în măsură să îi oferi toate acestea. Secretul pentru a nu fi copleșită de toate aceste urgențe ale copilului este de a te bucura acum că poți să faci asta pentru el. Odată ce te calmezi și nu te enervezi când plânge, ci îl înțelegi și îi acorzi asistența tehnică necesară, va începe o perioadă extraordinară în care clipele petrecute alături de copil se transformă din obligație în bucurie. Nu e ușor, dar atitudinea asta îți va permite să faci din fiecare schimbat de scutec o aventură, din fiecare hrănire a copilului o magie și din întreaga experiență de mamă o poveste cu final fericit.

Niciun comentariu: