Problemele cu care se confruntă România în prezent se datorează unui factor mult mai complex decât criza financiară, care, de altfel, este un fenomen ciclic specific evoluției oricărui domeniu: criza MORALĂ.
Citeam de curând discursul ținut de Vaclav Havel pe 1 ianuarie 1989 în calitate de președinte al Cehoslavaciei proaspăt eliberate de comunism. El puncta acum 21 de ani ceea ce elitele noastre se feresc să dezbată chiar și acum: că fondul problemelor țării nu este de natură economică, ci morală. Cei 40 de ani de comunism au condus la apariția unui mediu moral contaminat, în care cetățenii spuneau altceva decât ceea ce gândeau, în care oamenii au învățat să nu mai creadă în nimic, să se ignore unul pe celălalt și să devină profund egoiști, interesați numai de soarta lor.
Poate că în această demascare și evidențiere a adevăratei probleme găsim una din explicațiile pentru progresul economic al acestei țări, net superior României.
marți, 9 noiembrie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Tu spui că au fost numai 40 de ani de comunism în România, dar comunismul s-a "copt" la noi încă din 1933, iar acum e prelungit ăn formă neocomunistă. Voce ca a ta e atât de rară, încât devine "Vox clamantis in deserto. Totuşi, mă plec în faţa ta.
Da, problema morala are foarte mare importanta si tine de nivelul de civilizatie al unui popor. Dar lucrurile se mai pot schimba si cu un ajutor de sus in jos, cu legi care sa impuna aplicarea statului de drept, cu institutii care sa se asigure ca legile astea sunt aplicate samd. Moralitatea mai trebuie si impusa, pana va deveni regula.
Trimiteți un comentariu